Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς η Annabel μετέτρεψε την ιδέα της εφαρμογής της σε μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση

Μια μέρα, η Annabel Angwenyi έκανε δουλειές στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όταν το αυτοκίνητό της δεν έπαιρνε μπροστά. Κάλεσε τον συνηθισμένο μηχανικό της, αλλά αυτός ήταν απασχολημένος να βοηθήσει έναν άλλο πελάτη στην απέναντι πλευρά της πόλης. Ήξερε ότι έπρεπε να υπάρχει άλλος μηχανικός κοντά της, αλλά επειδή πολλές τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν διαδικτυακή παρουσία, δυσκολεύτηκε να βρει και να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο. Η Annabel ήταν απογοητευμένη – αλλά είδε επίσης μια ευκαιρία να λύσει ένα πρόβλημα.

Μετά από πολλή έρευνα, σκληρή δουλειά και επιμονή, αυτή και ο συνιδρυτής της Patrick ξεκίνησαν το Ziada, μια εφαρμογή που συνδέει ανθρώπους σε όλη την Κένυα με τοπικούς παρόχους υπηρεσιών. Σήμερα, η Ziada έχει μια ομάδα επτά ατόμων και πάνω από 60.000 λήψεις στο Google Play.

Η Annabel είναι ένας από τους ιδρυτές που παρουσιάζονται στο #WeArePlay, το οποίο προβάλλει τους ανθρώπους πίσω από τις εφαρμογές και τα παιχνίδια του Google Play. Συζητήσαμε με την Annabel για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το πώς έστησε και λειτούργησε τη Ziada χωρίς καμία τεχνολογική εμπειρία και τον αντίκτυπο που είχε στην τοπική κοινότητα.

Πώς μετέτρεψες την ιδέα σου σε εφαρμογή;

Ο Πάτρικ και εγώ δεν είχαμε καμία τεχνολογική εμπειρία – είμαστε και οι δύο επιχειρηματίες. Έτσι, το 2017, συνεργαστήκαμε με έναν προγραμματιστή λογισμικού που πίστεψε στο όνειρό μας και μας βοήθησε να δημιουργήσουμε την εφαρμογή. Μετά από πολλή σκληρή δουλειά, δημοσιεύσαμε την πρώτη έκδοση του Ziada στο Google Play την ίδια χρονιά. Αλλά δεν απογειώθηκε πραγματικά. Δεν ήμασταν σίγουροι αν η αγορά της Κένυας ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο, οπότε κάναμε ένα διάλειμμα.

Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησε η πανδημία το 2020, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα πράγματα κατά παραγγελία και online, όπως η παράδοση φαγητού και οι υπηρεσίες ταξί. Έτσι, αναβαθμίσαμε την εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διεπαφής χρήστη για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, και ξεκινήσαμε ξανά. Τώρα, η εφαρμογή μας έχει πάνω από 60.000 λήψεις στο Google Play και βοηθά τους παρόχους υπηρεσιών σε όλη την Κένυα να βρουν νέους πελάτες.

Τι αντίκτυπο είχε η εφαρμογή σας στην κοινότητα;

Η Κένυα είναι ένα επιχειρηματικό έθνος, με ανθρώπους σαν εμάς που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι για τον εαυτό τους. Έχοντας μικρές επιχειρήσεις στο παρελθόν, γνωρίζαμε ότι η εφαρμογή είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει και άλλους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Και μας κάνει τόσο χαρούμενους να βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά. Είμαι επίσης πολύ περήφανη για το πώς βοηθάμε τις γυναίκες – οι οποίες αποτελούν το 38% των παρόχων υπηρεσιών στο Ziada – να δημιουργήσουν το δικό τους εισόδημα. Πιστεύω ότι όταν ενδυναμώνεις τις γυναίκες, ενδυναμώνεις ολόκληρη την κοινότητα. Είναι κάτι που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας στη Ziada. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας είναι γυναίκες και πολλές από εμάς καθοδηγούν νεαρά κορίτσια στην κοινότητα. Στην πραγματικότητα, δύο από τις προστατευόμενες μαθήτριές μας εντάσσονται στη Ziada ως προγραμματιστές λογισμικού.

Καμία συμβουλή για κάποιον που ξεκινάει τη δική του επιχείρηση εφαρμογών ή παιχνιδιών;

Απλά μπείτε στο παιχνίδι. Νομίζω ότι αυτό το αρχικό άλμα πίστης είναι το δυσκολότερο που μπορεί να κάνει κανείς – σίγουρα ήταν για μένα. Η εφαρμογή ή το παιχνίδι δεν θα είναι ποτέ 100% τέλεια, και αν περιμένετε εκείνη τη στιγμή, το τρένο μπορεί να έχει ήδη φύγει (τόσο από την άποψη των αναγκών των χρηστών όσο και από την άποψη του μεριδίου αγοράς).

Αν έχετε ένα λειτουργικό πρωτότυπο ή μια πρώιμη έκδοση της εφαρμογής σας, βάλτε την στο Google Play και δημιουργήστε hype γύρω από αυτήν. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο υπομονετικοί ήταν οι χρήστες μας με το Ziada στις πρώτες μέρες του, ακόμη και με όλες τις ελλείψεις του. Αλλά αυτό συνέβη επειδή ήθελαν να δουλέψει. Αν παρέχετε μια καλή λύση σε ένα πρόβλημα, οι υποστηρικτές θα έρθουν.

Τι ακολουθεί για τη Ziada;

Δουλεύουμε πάντα πάνω σε νέες υπηρεσίες, όπως το να βοηθάμε τους εργολάβους να νοικιάζουν εξοπλισμό και εργαλεία για να ολοκληρώνουν εργασίες ή να παρέχουμε καθοδήγηση μέσω της επερχόμενης υπηρεσίας επιχειρηματικών συμβουλών. Θέλουμε επίσης να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με αναπτυσσόμενες, τοπικές επιχειρήσεις και να επεκτείνουμε τη βάση των χρηστών μας – όχι μόνο στην Κένυα, αλλά σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες εδώ, και μόλις τώρα ξεκινάμε.

Διαβάστε περισσότερα για την Annabel και άλλους ιδρυτές εφαρμογών και παιχνιδιών που παρουσιάζονται στο #WeArePlay.

Leave a comment